ЧЗВ

В секция ЧЗВ ще се опитаме да отговорим на всички евентуално възникнали или възникващи питания относно продуктите предлагани от

онлайн магазинът Лаптопи Варна и в частност от фирма ИНВЕСТГРУП 2000 ООД.


1. Мога ли да платя по банка?
Да, можете да платите по банка, ще ви бъде изпратено платежно нареждане с банковата сметка на ИНВЕСТГРУП 2000 ООД в едно с фактура и ще можете да заплатите чрез банков превод или вноска по сметката в клон на ОББ например.

2. Ако съм платил по банка кога мога да получа стоката?
Стоката ще си получите след като плащането бъде потвърдено, ако сте от гр. Варна или на следващия потвърждението ден.
Пример:
Плащането е извършено преди 16:00 на текущия ден, получаваме потвърждение и Ви издължаваме стоката (за гр. Варна) или Ви я изпращаме с посоченият от Вас куриер най-късно до 17:30ч. в работни дни. В събота НЕ изпращаме пратки, издължаването може да се извърши единствено и само в офис на ИНВЕСТГРУП 2000 ООД.

3. Мога ли да заплатя при получаване на пратката?
Да! Ние работим с всички куриери предлагащи услугата "наложен платеж". Можете да платите и с метода "паричен превод" на ЕКОНТ експрес, но при предварителна уговорка

4. Какво се случва ако поръчам, избера плащане по сметка, но не платя в деня на поръчката?
Поръчката Ви остава "на изчакване" до момента на получаване на потвърждение за плащане и бива изпратена при условията посочени в точка 2.

5. Мога ли да се откажа от поръчката?
Да, можете да се откажете от поръчката преди получаването ѝ. След като сте я поръчали ни трябва по-основателна причина от "не ми харесва" или "не я искам вече".

6. Какви са гаранциите на продуктите които продавате?
На страницата на всеки продукт са упоменати гаранционните срокове. Стремим се всички наши продукти да отговарят на изискванията на ЗЗП и да са в съответстиве с договора ни за продажба. Сервизирането е в официален сервиз на марката, като гаранционната карта, която ще получите е оригинална такава и в нея са упоменати всички сервизни центрове. Не е проблем да изпратите гаранционен продукт и при нас, но ще трябва да заплатите куриерски разходи, а повечето официални сервизи поемат двупосочните разноски при гаранционен проблем.